Lody arbuzowe
sierpnia 17, 2015
Arbuz to
mój ulubiony wakacyjny owoc, Franio pokochał go równie mocno jak ja i
praktycznie codziennie pochłania jego ćwiartkę. Niestety sezon na arbuzowy powoli się kończy i te, które ostatnio udało mi się upolować były po prostu niesłodkie.
Franuś nie
chciał ich za bardzo jeść, zaczęłam więc zastanawiać się co z nich zrobić i
wtedy wpadłam na pomysł lodów. Szczególnie, że od roku w szafce stały
nieużywane jeszcze foremki z Ikei.
Przepis na
6 lodów.
*0,5 kg
miąższu z arbuza
* łyżeczka
cukru pudru
*2
łyżeczki ciepłej wody.
Miąższ z arbuza
miksuję blenderem, a następnie dodaję cukier puder rozpuszczony w ciepłej
wodzie. Całość mieszam, przelewam do foremek i wstawiam do zamrażarki. Wyjmuję
gdy lody całkowicie się zastygną.
Ilość
cukru zależy od waszych upodobań, najlepiej spróbować zmiksowanego arbuza, być
może w ogóle nie trzeba będzie go dosładzać.
Można też
zrobić wersję dla dorosłych z wódką i limonką.
12 komentarze
Pychotka, moje dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńMoje niestety nie jedzą. Synek chory...ale może kiedyś spróbujemy tego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńTakie lody to uwielbiam.
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę zdobyć te foremki :)
OdpowiedzUsuńTeż kocham arbuzy :) A foremki świetne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody arbuzowe :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :) Właśnie delektuje się sokiem z arbuza i aloesu :)
OdpowiedzUsuńu nas na topie identyczne lody :) bo po latach niedowierzania i zastanawiania się czy lubię arbuza, odpowiedziałam ostateczne - tak :)
OdpowiedzUsuńMniam! Oli uczy się jeść lody, więc pomysł na kolejny rok sprawdzi się u nas rewelacyjnie. ;)
OdpowiedzUsuńKocham arbuza. Basia kocha arbuza. Pora więc wypróbować lody arbuzowe :D
OdpowiedzUsuńWypróbujemy przepis na 100%! Uwielbiamy arbuza! :)
OdpowiedzUsuńMniam muszą być przepyszne :-)
OdpowiedzUsuń