Cukrzyca ciążowa
października 06, 2015
W ciąży z
Franiem czułam irracjonalny lęk przed cukrzycą ciążową. Na szczęście ta
przypadłość mnie ominęła, jednak spotyka ona wiele ciężarnych, między innymi
moją dobrą koleżankę,która po usłyszeniu diagnozy była przerażona, szczególnie
dietą. Gdy tylko dowiedziała się, że jest w ciąży, pierwszy raz w życiu
przestała liczyć kalorie i ciągle martwić się o swoją sylwetką. Niestety teraz
musi do niej wrócić, a jak wiadomo dieta cukrzyka jest dość rygorystyczna, ale
nie jest to koniec świata. Wiele ludzi musi jej przestrzegać latami, a ciężarna
jedynie kilka miesięcy.
Przede wszystkim trzeba dobrze rozłożyć i
rozplanować posiłki, powinno ich być 5-6 na dobę w miarę regularnych odstępach
2-3 godzin. Nie
wolno się przejadać i trzeba na bieżąco kontrolować poziom glukozy we krwi,
pomiar powinno się wykonywać minimum 4 razy dziennie.
Węglowodany- to na nie trzeba uważać
najbardziej i dieta powinna być tak rozplanowana, aby w każdym posiłku kobieta
spożywała zalecaną ich dawkę. Warto więc zapisywać sobie co się je i zaopatrzyć
się w tablicę z indeksem glikemicznym produktów. Najlepiej spożywać produkty, w
których zawarte są węglowodany złożone ( pełne ziarna warzywa bogate w skrobie
i strączkowe), ponieważ są one znacznie dłużej trawione niż te zawierające węglowodany
proste.
Indeks
glikemiczny IG klasyfikacja produktów
żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu. Jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%).
Pamiętajcie, że na indeks glikemiczny produktu
wpływa także sposób jego przygotowania np. makaron al dente ma dużo niższy indeks niż
ten rozgotowany. Ciężarna, u której zdiagnozowano cukrzycę powinna unikać
produktów o IG przekraczającym 70, ponieważ powodują one gwałtowny wzrost
stężenia glukozy we krwi. Najlepsze są te produkty, których IG nie przekracza
55, ponieważ po ich spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta powoli i utrzymuje
się dłuższy czas.
Błonnik pokarmowy to cudowny składnik ,
który znajduje się w owocach, warzywach i produktach zbożowych. Zwalnia
wchłanianie węglowodanów, daje poczucie sytości, a także pobudza ruchliwość
jelit i absorbuje z nich szkodliwe substancje.
Sód jest natomiast składnikiem nie pożądanym,
należy unikać produktów o dużej zawartości soli, czyli tych wysoko
przetworzonych jak fast food, konserwy czy dania z torebek. Sód podnosi IG
potraw, wpływa na odkładanie tkanki tłuszczowej, zwiększa masą ciała i
zatrzymuje wodę w organizmie. Skoro jesteśmy przy wodzie to pamiętajcie, że
należy wypijać 2,5-3 litry wody na
dobę.
Podczas cukrzycy ciążowej, nie powinnyście spożywać słodyczy dla
diabetyków,
ponieważ zawierają dużo sztucznych słodzików. Natomiast możecie słodzić stewią, oczywiście w granicach
rozsądku.
Przede
wszystkim pamiętajcie, że chodzi o wasze i maleństwa zdrowie. Dietę powinien ustalić diabetolog lub
dietetyk, biorąc pod uwagę wasz wzrost, wagę, wiek, aktywność fizyczną oraz
przebieg ciąży i trymestr. Poza tym wspólnie ze specjalistą ustalicie dietą,
tak aby była dla Was jak najmniej uciążliwa.
4 komentarze
Badanie krzywej cukrowej jeszcze przede mną, choć zbliża się wielkimi krokami, ale mam ogromną nadzieję, że ominie mnie cukrzyca ciążowa... Wystarczy mi anemia. ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny wpis. Mnie cukrzyca ciążowa też ominęła, ale znam mamy które zmagały się z chorobą.
OdpowiedzUsuńMnie cukrzyca też ominęła, a za to anemia ciążowa dała popalić i to ostro :(
OdpowiedzUsuńTeż miałam w ciąży jakiś irracjonalny strach przed cukrzycą... Niby niczym nie spowodany a jednak. Na szczęście ominęła mnie ta przypadłość, ale dopadły inne dolegliwości. Liczę na to, że za drugim razem kiedyś w przyszłości będzie lżej:)
OdpowiedzUsuń