Tęczowe muffinki z bananami i czekoladą

marca 08, 2016



muffinki bananowe

Pierwszy raz babeczki bananowe zrobiliśmy na święta. Ponieważ są proste, szybkie do wykonania i przede wszystkim pyszne, postanowiła je zrobić również na urodziny Frania. Miały wystąpić w roli urodzinowego tortu, dlatego musiałam dodać coś ekstra, czyli krem w kolorach tęczy. Jest on troszkę czasochłonny, ponieważ każdy kolor trzeba wykonywać i nakładać na muffinki osobno, ale efekt był świetny. 

 

Składniki na babeczki bananowe


  • 3 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 100 g roztopionego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 opakowanie cukry wanilinowego

Obrane banany kroimy na nieduże kawałki, wrzucamy do miski i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.

W osobnym naczyniu mikserem ubijamy jajka z cukrem trzcinowym.

Do bananów dodajemy roztopione masło i całość mieszamy.

Następnie przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ubite jajka oraz czekoladę posiekaną na małe kawałeczki czekoladę i całość dokładnie łączymy.

Formę do muffinków wykładamy papierowymi foremkami i nakładamy do nich ciasto. Jeśli chcemy aby babeczki nie wyrosły ponad papierki, foremki należy wypełnić do ¾ wysokości.

Pieczemy 20-30 minut w piekarniki nagrzanym do 160°C ( z tremoobiegiem) lub 170°C (bez tremoobiegu). Czas zależy od wielkości foremek, zawsze przed wyjęciem należy sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli nic się do niego nie klei babeczki są gotowe. Pamiętajcie, że dobre muffinki musza być wilgotne, dlatego patyczek nie powinien być suchy.

Wg oryginalnego przepisy ciasta powinno starczyć na 12 babeczek. Piekłam je w blaszce do muffinków drommar z Ikei i wyszło mi 18 sztuk.

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” autorstwa Pawła Małeckiego.


Składniki na tęczowy krem

 

  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 240 g serka maskarpone
  • barwnik do ciast
  • 1-2 łyżeczki cukry pudru dla smaku

Całość ubijamy w naczyniu za pomocą miksera. Jeśli chcemy mieć kilka kolorów, śmietanę i serek należy podzielić na 4 części i każdą osobno ubijać z barwnikiem. Najlepsze byłby barwniki profesjonalne np. marki Wilton, ja użyłam Dr.Oetkera. Efekt był całkiem niezły, ale dodałam ich 2 razy więcej niż zalecana ilość na opakowaniu.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać ozdobną tylką. Użyłam końcówki Wilton 1M, ale jak widać talentu mi brak. Na koniec krem można posypać kolorowymi perełkami.

Ozdobione kremem babeczki należy przechowywać w lodówce.


Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, natomiast śmietana do ubijania powinna być zimna.


babeczki, tęczowe, urodziny

babeczki, bananowe

muffinki, tęczowe

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Zjadłam bym, oj zjadła tak pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ! Na sam wieczór ślinka mi pociekła.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z bananami! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie i smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Instagram Images

Zgodnie z ustawą z dnie 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, korzystanie ze zdjęć oraz treści zamieszczonych na tym blogu bez wiedzy autora jest zabronione.