Tęczowe muffinki z bananami i czekoladą
marca 08, 2016
Pierwszy
raz babeczki bananowe zrobiliśmy na święta. Ponieważ są proste, szybkie do
wykonania i przede wszystkim pyszne, postanowiła je zrobić również na urodziny
Frania. Miały wystąpić w roli urodzinowego tortu, dlatego musiałam dodać coś
ekstra, czyli krem w kolorach tęczy. Jest on troszkę czasochłonny, ponieważ
każdy kolor trzeba wykonywać i nakładać na muffinki osobno, ale efekt był
świetny.
Składniki na babeczki bananowe
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany
- 100 g roztopionego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 1 opakowanie cukry wanilinowego
Obrane
banany kroimy na nieduże kawałki, wrzucamy do miski i miażdżymy tłuczkiem do
ziemniaków.
W osobnym
naczyniu mikserem ubijamy jajka z cukrem trzcinowym.
Do bananów
dodajemy roztopione masło i całość mieszamy.
Następnie
przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy.
Na koniec
dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ubite jajka oraz czekoladę
posiekaną na małe kawałeczki czekoladę i całość dokładnie łączymy.
Formę do
muffinków wykładamy papierowymi foremkami i nakładamy do nich ciasto. Jeśli
chcemy aby babeczki nie wyrosły ponad papierki, foremki należy wypełnić do ¾
wysokości.
Pieczemy
20-30 minut w piekarniki nagrzanym do 160°C ( z tremoobiegiem) lub 170°C (bez
tremoobiegu). Czas zależy od wielkości foremek, zawsze przed wyjęciem należy
sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli nic się do niego nie klei babeczki są
gotowe. Pamiętajcie, że dobre muffinki musza być wilgotne, dlatego patyczek nie
powinien być suchy.
Wg
oryginalnego przepisy ciasta powinno starczyć na 12 babeczek. Piekłam je w
blaszce do muffinków drommar z Ikei i wyszło mi 18 sztuk.
Przepis
pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” autorstwa Pawła Małeckiego.
Składniki na tęczowy krem
- 300 g
śmietany kremówki 36%
- 240 g
serka maskarpone
- barwnik
do ciast
- 1-2 łyżeczki cukry pudru dla smaku
Całość
ubijamy w naczyniu za pomocą miksera. Jeśli chcemy mieć kilka kolorów, śmietanę
i serek należy podzielić na 4 części i każdą osobno ubijać z barwnikiem.
Najlepsze byłby barwniki profesjonalne np. marki Wilton, ja użyłam Dr.Oetkera.
Efekt był całkiem niezły, ale dodałam ich 2 razy więcej niż zalecana ilość na
opakowaniu.
Krem
przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać ozdobną tylką. Użyłam końcówki Wilton
1M, ale jak widać talentu mi brak. Na koniec krem można posypać kolorowymi
perełkami.
Ozdobione
kremem babeczki należy przechowywać w lodówce.
Składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, natomiast śmietana do ubijania
powinna być zimna.
7 komentarze
Zjadłam bym, oj zjadła tak pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPiękne ! Na sam wieczór ślinka mi pociekła.... :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z bananami! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie i smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńcudo!
OdpowiedzUsuńalexanderkowo.pl
Niesamowicie apetyczny deser!
OdpowiedzUsuń