Lemoniada arbuzowa

czerwca 09, 2016

lemoniada, arbuz

Ostatnie upały sprawiły, że postanowiłam poeksperymentować z orzeźwiającymi napojami. Ponieważ w naszym domu królują od jakiegoś czasu uwielbiane przez Franka arbuzy, zaczęłam właśnie od tych owoców. Chciałam, żeby było pysznie, zdrowo, orzeźwiająco i bez udziwnień. Czyli przepis z tego co każdy, zawsze ma pod ręką bez limonek, imbiru, liście mięty czy melisy.

Składniki na lemoniadę arbuzową:

  • 1kg miąższu z arbuza
  • 1 duża cytryna
  • 1-2 łyżeczki miodu
Arbuza czyścimy widelcem z pestek i dokładnie miksujemy blenderem. Dla pewności możecie całość jeszcze przetrzeć przez sito, sama tego nigdy nie robie. Całość przelewamy do dzbanka i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. W kubeczku rozpuszczamy miód z niewielką ilością ciepłej wody. Ilość miodu zależy od waszych preferencji, dlatego warto dodawać go powoli próbując lemoniady. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Możecie jednaka ten krok pominąć, jeśli lemoniadę będziecie robić z zimnych owoców i dodacie kilka kostek lodu.

Zbyt duża ilość miodu może mocno przebijać przez smaki owoców, dlatego odradzam robienie lemoniady z niesłodkiego arbuza. Zamiast miodu możecie również użyć cukru białego lub trzcinowego, syropu klonowego lub cokolwiek innego lubicie. Pamiętajcie jednak, jeśli lemoniada ma być dla dzieci, nie należy dodawać do niej sztucznych słodzików.

Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji lemoniady.

Jeśli wasze dzieci nie podzielają waszej miłości do orzeźwiających napojów, możecie całość przelać do foremek na lodu i zamrozić. Wyjdzie pyszny deser.

lemoniada

lemoniada

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Fasolaki mają takie układanki obrazkowe z warzywami i owocami. Wiedzą więc jak wygląda "habu".
    Dziś mieliśmy rozmowę czy chcą spróbować. I na myśl mi się ciśnie Twoja lemoniada, ponieważ Stasia czasami trzeba trochę "oszukać" żeby najpierw złapał smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i świetne. Poza tym jestem fanką arbuza, więc spróbuję wersji płynnej i zamrożonej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W pierwszym odruchu: wow, zrobię sobie. Ale zaraz przyszła refleksja, że przecież wolę gryźć... Ale do wykorzystania na spotkanie z dziewczynami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy wszystko co arbuzowe!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty przepis, który z chęcią wypróbuję :

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Instagram Images

Zgodnie z ustawą z dnie 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, korzystanie ze zdjęć oraz treści zamieszczonych na tym blogu bez wiedzy autora jest zabronione.