Ekspresowe ciasto jogurtowe

września 12, 2016




Idealne ciasto do robienia razem z dziećmi, szybkie i proste w przygotowania, a w dodatku pyszne. Robiłam je dawno temu zanim zaszłam w ciąże z Franiem i ostatnio sobie o nim przypomniałam, gdy mały łakomczuch męczył mnie od tygodnia o ciasto. Cała zabawa polega na tym, że wszystkie składniki do ciasta odmierzamy za pomocą kubeczka od jogurtu.


Składniki na ciasto jogurtowe


1 mały (150-200g) kubeczek jogurtu naturalnego
3 kubeczki mąki pszennej (ja dodaje razowej)
1 kubeczek cukru białego lub trzcinowego
1 kubeczek oleju roślinnego
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo

Owoce
Cukier puder do posypania

Jogurt odlewamy do osobnej miseczki i myjemy kubeczek, żeby móc nim wszystko odmierzyć. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników, łącznie z jogurtem i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewy do niej ciasto. Piekłam je w tortownicy Drommar z Ikei o średnicy 23 cm, może być też mniejsza.

Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe.

Do ciasta można dodać owoce zarówno na wierzch jak i do środka. Do pieczenia świetnie sprawdzają się jabłka, gruszki czy śliwki. Jeśli wolicie świeże owoce, możecie tak jak ja podać ciasto z malinami, borówkami.

Przygotujcie się na wielki bałagan w kuchni, świetną zabawę i pyszne ciasto. 


You Might Also Like

1 komentarze

Like us on Facebook

Instagram Images

Zgodnie z ustawą z dnie 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, korzystanie ze zdjęć oraz treści zamieszczonych na tym blogu bez wiedzy autora jest zabronione.