Dieta bogata w magnez
kwietnia 01, 2016
Niedobór magnezu może się objawiać na wiele sposobów. U mnie jest to drżenie powiek oraz drętwienie, mrowienie i bolesne skurcze nóg. Jednak oznak deficytu tego pierwiastka jest bardzo wiele, między innymi wzrost ciśnienia tętniczego oraz kołatania serca. Niski poziom magnezu może powodować kiepskie samopoczucie, problemy ze snem, a zdaniem niektórych lekarzy nawet depresję. Dlatego warto zadbać o odpowiednią ilość tego pierwiastka w naszym organizmie.
Najlepszym
i najzdrowszym sposobem uzupełniania braków witamin i minerałów w
organizmie jest dieta. Zatem w czym jest magnez w dużych ilościach?
Produkty zbożowe
Praktycznie każdy produkt
zbożowy jest bogaty w magnez, ale prym wiodą: otręby pszenne, płatki
owsiane, kasza gryczana i ryż brązowy.
Orzeszki
Magnez
zawierają orzeszki piniowe, nerkowca, brazylijskie, włoskie, laskowe, a nawet
ziemne, migdały i pistacje.
Nasiona
Przede wszystkim pestki dyni, pestki
słonecznika, siemię lniane i sezam.
Kakao i gorzka czekolada
Mleczna czekolada też ma w sobie magnez, ale
jest go prawie dwa razy mniej niż w gorzkiej, możecie wypośrodkować wybierając deserową.
W trochę mniejszej ilości magnez znajdziecie w:
szpinaku, jarmużu, botwinie, wędzonym łososiu, grochu, fasoli, ciecierzycy, soczewicy,
awokado, bananach, figach, produktach mlecznych i wodzie mineralnej.
Nasiona,
orzeszki i produkty zbożowe zawierają również
witaminę B6, która jest potrzebna, aby organizm mógł przyswoić magnez.
Dobrze
zrównoważona dieta, to najlepszy sposób dostarczania do organizmy wszystkich
potrzebnych pierwiastków. Czasem jednak nie wystarczy, wtedy można sięgnąć po suplementy. Jednak nim się na to zdecydujecie zróbcie badani i zasięgnijcie
porady lekarze.
0 komentarze